De Turkse lira verzwakt maandag weer tegenover de dollar en de euro.
De euro won ruim 3 procent tegenover de lira en noteerde maandagmiddag ruim 7 lira per euro.
Volg de koers van de Turkse lira hier op finanzen.nl.
(klik voor uitvergroting)
Analisten zeggen dat de terugval komt doordat twee grote Amerikaanse ratingbureau’s – S&P en Moody’s – aan het begin van het weekend hun kredietoordeel hebben verlaagd.
Michael Hewson, hoofdanalist bij CMC Markets UK, schreef maandagochtend in een email: "De verlaging van het kredietoordeel door S&P en Moody's, waardoor de junkstatus steeds dichterbij komt, was verwacht door de financiële markten. Maar het zal waarschijnlijk ook een vergelijkbare downgrade voor de Turkse banken veroorzaken in de komende dagen. En die zijn al zo aan het worstelen met de maatregelen die de Turkse autoriteiten nemen om de lira te ondersteunen.
"Door het moeilijker te maken de munt te verhandelen en grenzen te stellen aan zowel binnenlandse als buitenlandse banken om hun lira's af te stoten, zou de munt de komende dagen mogelijk verder kunnen terugvallen, na de stijging eind vorige week."
Turkije probeert de ineenstorting van de lira een halt toe te roepen te midden van de diplomatieke strijd met de VS, waardoor van beide zijden handelstarieven zijn ingevoerd.
Opvallend is dat er afgelopen week een enorme instroom geweest is aan geld dat in Turkse aandelen wordt gestopt. Dit ondanks de terugval van de lira en waarschuwingen over de aanhoudende zwakte van de Turkse munt. Analisten Geoff Dennis en Alexey Ostapchuk van zakenbank UBS schrijven maandag dat er de afgelopen vijf en een half jaar niet zoveel geld in Turkse aandelen is gestoken als afgelopen week.
"Korea kreeg met 217 miljoen dollar de grootste instroom en werd bizar genoeg gevolgd door Turkije met 191 miljoen dollar", aldus de analisten. "Die enorme hoeveelheid geld die Turkije binnenstroomt, duidt erop dat investeerders de 'buy the dip'-strategie toepassen tijdens deze valutacrisis."